AkkaKokko 2003

Olen sotkamolainen keraamikko ja kuvataiteilija Kainuusta, Sotkamosta, ”sinisten Vuokatin vaarojen” katveesta.

Olen innostunut tekemään installaatioita vaikka harjanvarsista ja romuveistoksia mistä vaan. Työstän niissä niin kierrätysmateriaalia kuin lasiakin. Teen keraamisia veistoksia myös Kalevalan eri hahmoista ja töissäni käytän pääsääntöisesti korkeapolttoista kivitavarasavea lasittamattomana tai vain pelkällä oksidikoristelulla. Uusimmissa keraamisissa isoissa ruukuissa käytän värikkäitä enkoopeja.

I am a Finnish ceramic artist living on Sotkamo, situated among the forest of Kainuu, far away from the bustle of Helsinki. I make both highfired ceramic sculptures and rakufired sculptures. Latest works are made of rusty iron net, copper wire , recycling materials, coloured glass and ceramic.

Rakukeramiikka on suosikkini näyttelysarjassani ”sarvia ja hampaita”. Tämä teossarja on abstrakti muotoleikki jonka lähtökohtana voivat olla niin luut, rangat kuin koppakuoriaisten kitiinikuoretkin.

Raku-fired ceramic is my favourite on series called “horns and teeth”. Those artworks present for example bones, skeletons or shells.

OWN GALLERY HAS BEEN OPENED AT ARTIST´S HOME. KUUSISTO`S KORPIGALLERY OFFERS A CHANCE TO VISIT ARTIST`S HOMEGALLERY AT PAAKKI REGION SOME 20 KM FROM VUOKATTI. SEE THE PAGE “FUTURE”.

Kaarina Kuusisto-Lukkari, keraamikko ja kuvataiteilija Alatalontie 2, 88530 PAAKKI
puh. 044-0241992
kuusisto-lukkari(at)sotkamo.net
www.keramiikka.net/kaarina_kuusisto-lukkari

 

ARTIST STATEMENT

Koen taiteilijuuden kohtalokseni. Niin hyvässä kuin pahassakin. Hyvää siinä on itsensä toteuttaminen, luovuuden hulluus, ilo minkä onnistunut työ tuo. Pahaa on sielunsa ripustaminen gallerian seinille muiden katsottavaksi ja arvosteltavaksi. Kyseessä täytyy olla masokistinen luonteenpiirre. Olen ollut taiteilija aina.

Koin sen jo alakoululaisena, kun pikku tyttönä pääsin pätemään osaamisellani kuvaamataidon tunneilla. Urani taiteilijana on seurannut mutkitellen elämän polkuja ja vasta 25 -vuotiaana hakeuduin keramiikkaesinesuunnittelijan ammattiopintoihin. Taiteellinen päämääräni on viimeisen kymmenen vuoden aikana voimistunut ja selkeytynyt. Töihini on tullut paljon uusia ulottuvuuksia keramiikan rinnalle.

Aloitin päämäärätietoisen taideteos sarjojen tekemisen keraamisilla Kalevala-aiheilla vuonna 1997.
Keramiikka on muuttunut abstrakteiksi muodoiksi joissa kuvaan ihmistä erilaisissa tilanteissa pieninä huvittavina hahmoina tai vanhana ja hylättynä erilaisissa kasvotutkielmissa. Keramiikkatöissäni kuvaan myös luontoa erilaisten hyönteisten kitiinikuorien muotojen kautta; luita, hampaita sekä luurankoja.

Vuonna 2002 töihini tuli täysin uusi ulottuvuus ruostuneen betoniverkon kautta. Harakka kun olen luonteeltani, niin kiiltävä kuparilanka ja värillinen lasi liittyivät pian mukaan materiaalien repertuaariin. Kierrätystaide, paljolti materiaaliensa halpuuden vuoksi, alkoi viehättää ja niinpä erilaiset valmiit tavarat löysivät tiensä teoksiini.

Nykyiset työni ovat paljolti muototutkielmia. Taivutetut teräslankaniput piirtävät ilmaan muotoja luoden mielenkiintoisia tiloja. Toisissa teoksissa vanhat esineet sekä värikäs, valoa läpäisevä lasi luovat kivoja kontrasteja.

Kantaa haluan ottaa inhimillisiin asioihin. Vanhusten unohtaminen ja alkoholin liikakäytön ympäristölleen aiheuttamien surujen kuvaaminen ovat pari yhteiskunnallista aihetta joita olen käsitellyt töissäni.

Kaarina Kuusisto-Lukkari
keraamikko ja kuvataiteilija